Εύκολες συνταγές

Συνταγή ελληνικής σούπας

Συνταγή Ελληνικής Σούπας

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε τις γευστικές σας γεύσεις στις ζωντανές γεύσεις της Ελλάδας με αυτήν την απολαυστική συνταγή της ελληνικής σούπας. Γεμάτη με μεσογειακά συστατικά και αρωματικά βότανα, αυτή η σούπα είναι ταυτόχρονα θρεπτική και χορταστική. Ο συνδυασμός από φρέσκα λαχανικά, τρυφερό κοτόπουλο και ξύσμα λεμονιού θα σας μεταφέρει στις ηλιόλουστες ακτές της Ελλάδας. Είτε είστε έμπειρος σεφ είτε αρχάριος στην κουζίνα, αυτή η συνταγή είναι εύκολο να ακολουθηθεί και προσφέρει ένα υπέροχο μπολ άνεσης.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσό
Συστατικό

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

1
Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

2
Καρότα (κομμένα σε κύβους)

2
Κοτσάνια σέλινου (ψιλοκομμένα)

3
Σελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

4 φλιτζάνια
Ζωμός κότας

2 φλιτζάνια
Νερό

1 φλιτζάνι
Ζυμαρικά Orzo

2 φλιτζάνια
Μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου (τριμμένο)

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκος χυμός λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας
Αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένο θυμάρι

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψετε αυτή τη σούπα Ελληνικού στιλ, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικός φούρνος: Θα χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα της σούπας.
  • Μια σανίδα κοπής και ένα κοφτερό μαχαίρι: Απαραίτητο για να ψιλοκόψετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο.
  • Μεζούρες και φλιτζάνια: Για να διασφαλίσετε ακριβείς μετρήσεις των συστατικών.
  • Μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα: Ιδανική για να ανακατεύετε τη σούπα καθώς σιγοβράζει.
  • Ένας αποχυμωτής εσπεριδοειδών ή συσκευή κοπής: Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο για την εξαγωγή φρέσκου χυμού λεμονιού.
  • Ψιλοκομμένο μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει απομείνει ή να μαγειρέψετε και να ψιλοκόψετε τα στήθη κοτόπουλου ειδικά για αυτήν τη συνταγή. Προσθέτει ένα πλούσιο στοιχείο στη σούπα.

Προετοιμασία

Βήμα 1: Σοτάρετε τα λαχανικά

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα σε κύβους και το σέλινο ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν μεταξύ τους.

Βήμα 2: Σιγοβράστε τη σούπα

Ρίξτε το ζωμό κότας και το νερό στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα λαχανικά. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέστε τα ζυμαρικά όρζο, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το χυμό λεμονιού, την αποξηραμένη ρίγανη και το ξερό θυμάρι. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει απαλά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί al dente το orzo.

Βήμα 3: Σερβίρετε και απολαύστε!

Βάζετε τη σούπα ελληνικού στυλ σε μπολ και σερβίρετε ζεστή. Γαρνίρετε κάθε μπολ με φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό ή άνηθο. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω για πρόσθετο πλούτο. Συνδυάστε το με λίγο ψωμί κρούστας ή μια συνοδευτική σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα. Πιείτε μια γουλιά, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε τις ζωντανές γεύσεις να σας μεταφέρουν στην Ελλάδα!

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της Ελληνικής Σούπας είναι περίπου 10 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος κυμαίνεται από 25-30 λεπτά. Αυτό το καθιστά μια βολική επιλογή για ένα υγιεινό δείπνο το βράδυ ή ένα γρήγορο γεύμα σε μια κουραστική μέρα. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μεγαλύτερες παρτίδες και να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα για να τα απολαύσετε αργότερα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προμαγειρεμένο κοτόπουλο ψητό αντί να μαγειρεύετε και να τεμαχίζετε τα στήθη κοτόπουλου.
– Αν προτιμάτε μια χορτοφαγική εκδοχή, αντικαταστήστε το ζωμό λαχανικών με ζωμό κότας και παραλείψτε το κοτόπουλο. Προσθέστε περισσότερα λαχανικά όπως πιπεριές, κολοκυθάκια ή σπανάκι για περισσότερη φρεσκάδα.
– Προσαρμόστε το καρύκευμα σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς για μια νότα μπαχαρικών ή να πασπαλίσετε από πάνω λίγη φέτα για επιπλέον αφράτη.
– Για πιο κρεμώδη υφή, ανακατέψτε με μια κουταλιά της σούπας ελληνικό γιαούρτι λίγο πριν το σερβίρετε. Προσθέτει μια λαχταριστή πινελιά στη σούπα.
– Μην παραβράσετε τα ζυμαρικά για να διατηρηθούν al dente. Θα πρέπει να είναι τρυφερό αλλά να έχει ακόμα ένα μικρό δάγκωμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
280

Κορεσμένα λιπαρά
1,5 g

Χοληστερόλη
45 mg

Νάτριο
780 mg

Υδατάνθρακες
30 g

Ίνα
3g

Σάκχαρα
4g

Πρωτεΐνη
21g

Σημείωση: Οι θρεπτικές αξίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε αυτή τη σούπα Ελληνικού στυλ, μπορείτε να αναβαθμίσετε την παρουσίαση γαρνίροντας κάθε μπολ με μια φέτα λεμονιού και ένα κλαδάκι φρέσκα μυρωδικά. Τα ζωηρά χρώματα της σούπας θα είναι οπτικά ελκυστικά και δελεαστικά για τους καλεσμένους σας. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε όμορφα μπολ σούπας ή ρουστίκ πήλινα δοχεία για να προσθέσετε μια νότα αυθεντικότητας.

Για να βελτιώσετε το γεύμα και να συμπληρώσετε τις γεύσεις της σούπας, μπορείτε να προσφέρετε μερικές εναλλακτικές επιλογές. Μια κλασική ελληνική σαλάτα με τραγανό μαρούλι, ζουμερές ντομάτες, αγγούρια και πικάντικη φέτα αποτελεί ένα δροσιστικό συνοδευτικό. Επιπλέον, ζεστό ψωμί πίτα ή σπιτικό σκορδόψωμο μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι για να το βουτήξετε στη σούπα ή να το απολαύσετε δίπλα σε κάθε κουταλιά.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τη σούπα Greek Style σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί έως και 3-4 ημέρες. Όταν ξαναζεσταίνετε, ζεστάνετε απαλά τη σούπα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να διατηρήσετε τις γεύσεις και τις υφές της. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό για να το αραιώσετε ελαφρώς, καθώς τα ζυμαρικά orzo τείνουν να απορροφούν υγρά όταν βρίσκονται στο ψυγείο.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή της ελληνικής σούπας προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία από τα θρεπτικά συστατικά της. Ακολουθούν ορισμένα βασικά οφέλη:

  • Τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.
  • Το κοτόπουλο είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  • Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Τα ζυμαρικά Orzo είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό.
  • Ο φρέσκος χυμός λεμονιού προσθέτει μια δόση βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στη σούπα.

Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα υγιεινά συστατικά στη διατροφή σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα θρεπτικό γεύμα που συμβάλλει στην ευεξία σας.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή της ελληνικής σούπας, μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε άλλα πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο. Ακολουθούν μερικές παρόμοιες συνταγές που θα μπορούσατε να εξερευνήσετε:

  • Κλασική ελληνική σούπα Αυγολέμονο: Μια κρεμώδης και πικάντικη σούπα κοτόπουλου που παρασκευάζεται με αυγά, χυμό λεμονιού και ρύζι ή ζυμαρικά orzo.
  • Ελληνικά σουβλάκια κοτόπουλου με λεμόνι: Τρυφερά μαριναρισμένα σουβλάκια κοτόπουλου ψημένα στη σχάρα στην τελειότητα και σερβίρονται με μια γευστική σάλτσα με λεμόνι.
  • Σπανακόπιτα: Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από νιφάδες φύλλου γεμιστό με σπανάκι, τυρί φέτα και μυρωδικά.
  • Ελληνικός μουσακάς: Μια χορταστική κατσαρόλα στρωμένη με μελιτζάνα, κιμά (ή φακές για χορτοφαγική εκδοχή) και από πάνω κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ.

Αυτές οι συνταγές θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε να εξερευνάτε τις ποικίλες και νόστιμες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή της ελληνικής σούπας αντλεί έμπνευση από την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι ζωντανές γεύσεις και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ελληνική κουζίνα χρησίμευσαν ως βάση για αυτή την απολαυστική σούπα. Δημοφιλείς μάγειρες και influencers που έχουν μοιραστεί την εμπειρία τους στις ελληνικές συνταγές περιλαμβάνουν:

  1. Yotam Ottolenghi: Γνωστός για την καινοτόμο προσέγγισή του στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, τα βιβλία μαγειρικής του Ottolenghi αποτελούν έναν θησαυρό από νόστιμες συνταγές ελληνικής έμπνευσης.
  2. Diane Kochilas: Ένας διάσημος ελληνοαμερικανός σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, ο Κότσιλας ειδικεύεται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, μοιράζοντας αυθεντικές συνταγές και γαστρονομικές ιστορίες.
  3. Maria Elia: Με το δημιουργικό της ταλέντο και το πάθος της για τις μεσογειακές γεύσεις, οι συνταγές της Elia συχνά παρουσιάζουν συναρπαστικές ανατροπές σε κλασικά ελληνικά πιάτα.

Αντλώντας έμπνευση από αυτούς τους ταλαντούχους μάγειρες και την αφοσίωσή τους στην ελληνική μαγειρική, αυτή η συνταγή της ελληνικής σούπας φέρνει τις δελεαστικές γεύσεις της Ελλάδας στην κουζίνα σας. Απολαμβάνω! 🍲🇬🇷

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button