Εύκολες συνταγές

Ιταλική συνταγή ψωμιού Ciabatta

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να αφεθείτε στις υπέροχες γεύσεις της Ιταλίας με αυτήν την λαχταριστή ιταλική συνταγή ψωμιού Ciabatta. Με καταγωγή από την περιοχή της Λιγουρίας της Ιταλίας, το ψωμί τσιαμπάτα φημίζεται για τη ρουστίκ εμφάνιση του και την απαλή, αέρινη υφή του. Είναι ένα ευέλικτο ψωμί που μπορείτε να το κάνετε μόνο του, να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε σούπες και σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί ως βάση για νόστιμα σάντουιτς.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι για ψωμί
500 γραμμάρια

Νερό
350 χιλιοστόλιτρα

Μαγιά
7 γραμμάρια (1 πακέτο)

Αλάτι
10 γραμμάρια

Ελαιόλαδο
30 χιλιοστόλιτρα

Καλαμποκάλευρο (για ξεσκόνισμα)
Όπως απαιτείται

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το υπέροχο ψωμί τσιαμπάτα, θα γίνει:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή πιρούνι
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Ζυγαριά κουζίνας
  • Φούρνος
  • Ταψί
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Πλαστικό περιτύλιγμα
  • Αλεύρι για ψωμί
  • Νερό
  • Μαγιά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Καλαμποκάλευρο (για ξεσκόνισμα)

Προετοιμασία

1. Σε ένα μπολ του Μίξερ, χτυπήστε τη μαγιά σε ζεστό νερό και αφήστε τη να καθίσετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφήσετε.
2. Προσθέστε το αλεύρι ψωμιού και το αλάτι στο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά. Η ζύμη θα είναι κολλώδης και δασύτριχη.
3. Ρίξτε ελαιόλαδο πάνω από τη ζύμη και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ενσωματωθείτε πλήρως το λάδι.
4. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
5. Προθερμάνετε το φούρνο στους230°C και το ένα ταψί στρωμένο με στο φούρνο για να προθερμανθεί επίσης.
6. Πασπαλίστε γενναιόδωρα μια καθαρή επιφάνεια με καλαμποκάλευρο και μεταφέρετε τη φουσκωμένη ζύμη πάνω της.
7. Πλάθετε απαλά τη ζύμη σε ορθογώνιο καρβέλι, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει πολύ.
8. Μεταφέρετε προσεκτικά τη διαμορφωμένη ζύμη στο προθερμασμένο ταψί.
9. Ψήστε το ψωμί τσιαμπάτα στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στο κάτω μέρος.
10. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το ψωμί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν την ιταλική συνταγή ψωμιού Ciabatta είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης της 1 ώρας για να φουσκώσει η ζύμη.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση της μαγιάς είναι ζεστό, αλλά όχι πολύ καυτό, καθώς η υπερβολική θερμότητα μπορεί να σκοτώσει τη μαγιά.
– Όταν αναμιγνύετε τη ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ με βάση τον κάντζο για ευκολότερο χειρισμό.
– Να είστε υπομονετικοί κατά τη διαδικασία φουσκώματος, καθώς αν αφήσετε στη ζύμη αρκετό χρόνο να διπλασιαστείτε σε όγκο, που έχετε ένα πιο ελαφρύ και αφράτο ψωμί.
– Η προθέρμανση του φύλλου ψησίματος βοηθά στη δημιουργία πιο κρούστας για το ψωμί τσιαμπάτα.
– Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι για να κάνετε διαγώνιες τομές στο πάνω μέρος της ζύμης λίγο πριν το ψήσιμο για να επιτρέψετε τη σωστή διόγκωση.
– Για πιο μαστιχωτή υφή, μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό ταψί με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου κατά το ψήσιμο να δημιουργήσετε ατμό.
– Απολαύστε το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού που γεμίζει την κουζίνα σας!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
180

Συνολικό Λίπος
1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες
37 γραμμάρια

Πρωτεΐνη
6 γραμμάρια

Ίνα
2 γραμμάρια

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε το φρεσκοψημένο ψωμί τσιαμπάτα ως αυτόνομο ορεκτικό συνδυάζοντάς το με ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι για βούτηγμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε λαχταριστά σάντουιτς γεμάτα με τα αγαπημένα σας υλικά όπως σαλάμι, μοτσαρέλα και φρέσκα φύλλα βασιλικού. Μπορεί επίσης να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί μαζί με σούπες, μαγειρεύματα ή σαλάτες για ένα απολαυστικό συνοδευτικό. Για πρόσθετη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο, βότανα ή ακόμα και τυρί πριν το ψήσετε.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε το ψωμί σας ciabatta φρέσκο, να αποθηκεύσετε το σε μια χάρτινη σακούλα ή να χαλαρώσετε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αποφύγετε να το σφραγίσετε σε πλαστικό, καθώς αυτό μπορεί να κάνει την κρούστα μουσκεμένη. Καταναλώστε το μέσα σε 2-3 ημέρες για την καλύτερη γεύση και υφή. Αν σας περισσέψει ψωμί, μπορείτε επίσης να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση. Τυλίξτε το σφιχτά σε μεμβράνη ή το πλαστικό σε σακούλα κατάψυξης και θα διατηρηθεί καλά για έως και 3 μήνες. Όταν είστε έτοιμοι να το κάνετε, απλώς αποψύχετε το σε θερμοκρασία ή ζεστάνετε το φούρνο για λίγα λεπτά για να ανακτήσετε την κρούστα του.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η ιταλική συνταγή ψωμιού Ciabatta προσφέρει μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ακολουθούν ορισμένες ειδικές για την υγεία των συστατικών που:

  1. Αλεύρι ψωμιού: Παρέχει υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της υγιούς πέψης.

  2. Νερό: Το να παραμένετε ενυδατωμένο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, βοηθά στην πέψη και υποστηρίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες.

  3. Μαγιά: Αν και είναι χαμηλή σε θερμίδες, η μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.

  4. Αλάτι: Αν και το αλάτι πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο, προσθέτει γεύση στο ψωμί. Περιέχει απαραίτητα μετάλλα όπως νάτριο και χλωρίδιο, χρειάζεται για την ισορροπία των νεύρων και τη λειτουργία των νεύρων.

  5. Ελαιόλαδο: Αυτό το υγιεινό για την καρδιά του λαδιού είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Παρέχει επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Παρόμοιες συνταγές

Σας αρέσει να φτιάχνετε και να απολαμβάνετε το ιταλικό ψωμί Ciabatta, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε άλλες υπέροχες συνταγές ψωμιού από όλο τον κόσμο. Μερικές δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν γαλλικές μπαγκέτες, γερμανικά κουλούρια και ινδικό ψωμί Naan. Κάθε συνταγή παρουσιάζει μοναδικές γεύσεις και υφές που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους γευστικούς σας κάλους.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η ιταλική συνταγή ψωμιού Ciabatta αντλεί έμπνευση από την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ιταλίας. Η χώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν πλήθος ταλαντούχων σεφ και αρτοποιών που έχουν κατακτήσει την τέχνη της αρτοποιίας. Διάσημες προσωπικότητες όπως ο Massimo Bottura, ο Gennaro Contaldo και η Lidia Bastianich έχουν συμβάλει σημαντικά στην ιταλική κουζίνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές έμπνευσης για περαιτέρω εξερεύνηση στην κουζίνα.

Θυμηθείτε, το μαγείρεμα είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία, γι’ αυτό δεν μπορείτε να πειραματιστείτε με γεύσεις, καρυκεύματα και γαρνιτούρες για να κάνετε αυτό το ψωμί τσιμπάτε πραγματικά δικό σας. Καλή όρεξη! 🥖🇮🇹

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button