Εύκολες συνταγές

Συνταγή ριζότο πλιγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια

Ριζότο ολικής αλέσεως πληγούρι με ασκαλώνια

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή ριζότο πληγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια είναι μια απολαυστική ανατροπή στο παραδοσιακό ριζότο, με τη γεύση ξηρών καρπών και την υγιεινή γεύση του πληγούρι ολικής αλέσεως. Το πιάτο αναδεικνύεται με την αρωματική γλυκύτητα των ασκαλώνων, δημιουργώντας ένα πλούσιο και ανακουφιστικό γεύμα που είναι τέλειο για κάθε περίσταση. Η κρεμώδης υφή σε συνδυασμό με τις γεύσεις θα σας αφήσουν να λαχταρείτε για περισσότερα!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Πλιγούρι ολικής αλέσεως

4 φλιτζάνια
Ζωμός λαχανικών

1/2 φλιτζάνι
Σαλοτάκια, ψιλοκομμένα

2 γαρίφαλα
Σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι
Λευκό ξηρό κρασί

1/2 φλιτζάνι
Τυρί παρμεζάνα, τριμμένη

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο ριζότο πλιγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια, θα βρείτε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:

  • Μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους
  • Μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Σανίδι κοπής και μαχαίρι για ασκαλώνια και σκόρδο
  • Τρίφτης για παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο για μαγείρεμα
  • Αλάτι και πιπέρι για καρύκευμα

Προετοιμασία

Βήμα 1:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών σε μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Διατηρήστε το ζεστό σε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος.

Βήμα 2:

Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα ασκαλώνια και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα σοτάρουμε μέχρι να μυρίσουν και να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βήμα 3:

Προσθέστε το πλιγούρι ολικής αλέσεως στο τηγάνι με τα ασκαλώνια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά για να επικαλυφθούν οι κόκκοι με το γευστικό μείγμα.

Βήμα 4:

Ρίξτε το ξηρό λευκό κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 5:

Ξεκινήστε να προσθέσετε το ζεστό ζωμό λαχανικών στο τηγάνι, μια κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συχνά. Αφήστε το πληγούρι να περιέχει το υγρό πριν προσθέσετε κι άλλο. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι το πλιγούρι να ψηθεί στην επιθυμητή συνοχή. Συνήθως χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά.

Βήμα 6:

Μόλις το πληγούρι γίνει τρυφερό και κρεμώδες, αφαιρεί το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε μέσα την τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτή τη συνταγή ριζότο πληγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια είναι περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για το ψιλοκόψιμο και το σοτάρισμα των ασκαλώνων και του σκόρδου, καθώς και το χρόνο μαγειρέματος για το πληγούρι.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Όταν σοτάρετε τα ασκαλώνια και το σκόρδο, φροντίστε να μην ροδίσουν πολύ. Θέλουμε να είναι απαλά και αρωματικά.
– Διατηρήστε ζεστό τον ζωμό λαχανικών καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος για να έχετε σταθερή θερμοκρασία όταν τον προσθέτετε στο πληγούρι.
– Ανακατεύετε συχνά ενώ προσθέτετε το ζωμό λαχανικών για να μην κολλήσετε το πλιγούρι στο τηγάνι και να δείτε ομοιόμορφο ψήσιμο.
– Προσαρμόστε την ποσότητα του ζωμού λαχανικών σύμφωνα με την επιθυμητή συνοχή. Αν προτιμάτε ένα πιο κρεμώδες ριζότο, προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό.
– Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα το ριζότο. Να θυμάστε ότι η παρμεζάνα προσθέτει λίγη αλμύρα, οπότε προσαρμόστε ανάλογα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
12g

Υδατάνθρακες
48 g

Πρωτεΐνη
14 g

Ίνα
10 g

Ασβέστιο
120 mg

Σίδερο
3 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Γαρνίρετε αυτό το ριζότο πλιγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και λίγα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού για πρόσθετη φρεσκάδα και χρώμα. Το σερβίρετε ζεστό ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό μαζί με ψητό κοτόπουλο ή ψητά λαχανικά. Το ριζότο συνδυάζεται καλά με μια απλή πράσινη σαλάτα ντυμένη με μπινεγκρέτ λεμονιού για να ισορροπήσει τις γεύσεις.

Συνθήκες αποθήκευσης

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα αυτού του ριζότο πλιγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Για να ξαναζεστάνετε, απλώς προσθέστε μια πιτσιλιά ζωμού λαχανικών ή νερό στο ριζότο και ζεστάνετε το στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ζεσταθεί.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Αυτή η συνταγή ριζότο πληγούρι ολικής αλέσεως με σαλότο προσφέρει πολλά για την υγεία των υγιεινών συστατικών του:

  • Το πλιγούρι ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Το άσαλο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.
  • Το σκόρδο έχει συσχετιστεί με πολλά για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.
  • Ο ζωμός λαχανικών παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ διατηρεί το πιάτο ελαφρύ και χαμηλά σε θερμίδες.
  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
  • Το τυρί παρμεζάνα προσθέτει καλή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης στο πιάτο.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει αυτή η συνταγή ριζότο πληγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Ριζότο πληγούρι με μανιτάρια και σπανάκι: Μια απολαυστική παραλλαγή με γηινα μανιτάρια και θρεπτικό σπανάκι.
  • Ριζότο με κινόα ντομάτας και βασιλικού: Μια ζωντανή και γευστική ανατροπή στο παραδοσιακό ριζότο που χρησιμοποιεί κινόα αντί για ρύζι.
  • Ριζότο Farro Squash Butternut: Μιαταστική και παρηγορητική συνταγή που συνδυάζει τη γλυκύτητα του ψητού κολοκυθιού με καρυδιούς κόκκους farro.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τις γαστρονομικές δημιουργίες διάσημων σεφ όπως ο Jamie Oliver και ο Ottolenghi. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις τους για την ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως και φρέσκων γεύσεων σε κλασικά πιάτα έχουν επηρεάσει πολλούς οικιακούς μάγειρες και λάτρεις του φαγητού παγκοσμίως. Αντλώντας από την τεχνογνωσία τους, αναπτύχθηκε αυτή τη συνταγή ριζότο πλιγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια για να αναδείξουμε την ευελιξία του πληγούρι ολικής αλέσεως προσθέτοντας παράλληλα βάθος και πολυπλοκότητα σε ένα αγαπημένο ιταλικό αγαπημένο.

Φορέστε λοιπόν το καπέλο του σεφ σας και ετοιμαστείτε να αυτό το υγιεινό και γευστικό ριζότο πλιγούρι ολικής αλέσεως με ασκαλώνια. Καλή όρεξη! 👨‍🍳🍽️

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button